Народний аматорський ансамбль пісні і танцю „Трембіта” був створений у 1963 році виключно силами талановитого студентства Чернівецького медичного інституту.

 

 У 1965 році – присвоєно звання „Самодіяльний народний ансамбль пісні і танцю”.
Неодноразово був нагороджений дипломами та грамотами за активну участь у розвитку народного самодіяльного мистецтва зокрема: на Всесоюзних фестивалях народної творчості СРСР у 1967, 1970, 1972 почесними грамотами Президії Верховної Ради України, у Республіканському фестивалі самодіяльного мистецтва в 1973 та в 1985 роках. Займав призові місця на Всеукраїнських й обласних конкурсах та фестивалях у 90-х та 2000 роках, зокрема: брав участь у Всеукраїнському фестивалі майстрів мистецтв та народної творчості “Мелодії Буковинського краю”, присвяченому десятій річниці незалежності України в палаці “Україна”(Київ), виступав на власній сцені палацу “Академічний”, став переможцем в обласному фестивалі творчих колективів вищих навчальних закладів 1-4 рівнів акредитації.
Колектив неодноразово виступав з концертами не тільки на Буковині та Україні, але й за її межами – Румунії, Польщі та Угорщині. Колектив «Трембіта» є активним учасником всіх культурно-масових заходів м. Чернівці та заходів згідно календарного плану БДМУ, зокрема відзначення 600-річчя міста, професійні свята, зустрічі з випускниками, урочистості з нагоди ювілейних свят закладів та установ, які підпорядковуються БДМУ та місту.

 

За роки творчої діяльності у репертуарі ансамблю було створено понад 290 пісень, 50 оркестрових номерів, поставлено 30 вокально-хореографічних композицій.
Народний аматорський ансамбль пісні і танцю „Трембіта” сповідує кращі зразки народної творчості, фольклорне багатство нашого краю, пісні, музику й танці вітчизняних композиторів. Обрядова композиція “Свято лісоруба”, вокально-хореографічні – “Карпатські наспіви”, “На Івана Купала”, “Осінній полонинський хід”, а також чимало колоритних буковинських пісень і танців, становлять золотий фонд ансамблю. За останні роки створено вокально-хореографічні композиції «Буковинський розмай», «Буковинський тропак», «Різдвяні гуляння».

Близько трьох тисяч юнаків і дівчат різних поколінь пройшли в ансамблі школу естетичного виховання.
Вже сьоме покоління студентів співає, танцює і грає на народних інструментах в Народному аматорському ансамблі пісні і танцю “Трембіта”.
Творча діяльність ансамблю пов’язана з видатними особистостями нашого краю такими як Володимир Івасюк Лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, який був нашим студентом та керівником оркестру, саме в цей час він зробив перші кроки своєї композиторської діяльності, яка вже десятки років є популярною. Солістом ансамблю був Заслужений працівник культури Юрій Краснобаєв.
На щастя, на долю, на добро співають, танцюють і грають аматори Народного ансамблю пісні і танцю “Трембіта” Буковинського державного медичного університету.
Останнім часом танцювальна група ансамблю «Трембіта» переживає новий період розвитку. З приходом молодого амбітного балетмейстера-постановника колектив почав створювати нові постановки, такі як «Буковинські візерунки», «Чардаш», «Дев’ятка» , «Гопак», «Дівочий обрядовий» та ін..
Дай Боже, щоб і надалі Народний аматорський ансамбль пісні і танцю „Трембіта” радував нас своїм талантом, своїми піснями, запальними танцями та чарівними українськими мелодіями. Адже традиції мають міцне коріння то будемо сподіватися , що теперішні учасники ансамблю та її керівники будуть берегти те що вже зроблено і створювати нове, неповторне те, що звеселяє українську душу.

Офіційна сторінка колективу:
http://academ.bsmu.edu.ua/trembita/