Народний ансамбль танцю «Колос» - колектив, який протягом трьох з половиною десятиліть згуртовує жителів Мамаївців, які шанують український танець.

Заснував у Мамаївцях спочатку танцювальний гурток, який у 1983 році став народним самодіяльним ансамблем «Колос», талановитий балетмейстер Микола Галицький. Наполеглива робота керівника і танцюристів, цікавий репертуар ансамблю став запорукою його успіху. «Колос» став відомий на весь район, неодноразово виступав на обласній сцені, а у липні 1978 року — перший виступ за межами України в Краснодарському краї Росії, пізніше мамаївські танцюристи побували і за межами тодішнього СРСР. Розпочалась справжня гастрольна діяльність колективу…

Після смерті засновника і організатора «Колосу» з 1991 року з колективом працювали Іван Хащовий, Іван Урсул. Було створено нову концертну програму, з якою мамаївський колектив побував у Румунії та Італії.

У 1998 році керівником колективу стала колишня учасниця «Колосу» Руслана Угринчук. Репертуар доповнився новими постановками, відроджено композиції, які ставив засновник колективу. Знову завирувало концертне та фестивальне життя мамаївських танцюристів. Нові поїздки за кордон, виступи на найпрестижнішій сцені держави — Палаці культури «Україна».

На сьогодні народний аматорський ансамбль танцю "Колос" налічує близько 80 учасників різного віку.

Районна газета "Вільне життя"