Пожежники дивилися збоку і раділи етновибуху.
Буковина теж вміє і може гарно фестивалити. Перший буковинський молодіжний етно-духовний фестиваль "Обнова-Фест 2008", що відбувся минулими вихідними у Музеї народної архітектури і побуту, це наочно підтвердив. Захід був присвячений 1020-лптю Хрещення Русі-України, 600-річчю Чернівців та 10-річчю діяльності Чернівецької міської молодіжної громадської організації "Товариство українських студентів-католиків "Обнова". "Ідея таких фестин належить обновлянам – студентам-католикам, що відсвяткували таким чином перший ювілей своєї організації, – розповідає один з організаторів дійства Мар'ян Лазарук. – Ці молоді люди вміють активно відпочивати – часто їздять у гори, на фестивалі на кшталт "Шешорів", "Славського", "Уніжа". Отже, вирішено було поєднати етнічну, духовну і національну частини – були і патріотичні гасла, і залучення націонал-патріотичної організації УНА-УНСО. Хлопці допомагали міліції забезпечувати охорону. Поєднання оцих трьох складових повністю відповідає "Обнові", яка існує ще з 30-х років. Тож не дивно, що почалося свято з молитви за українську молодь.
"Дві основні гілки фесту – фольклорна частина, що складалася з виступів фольклорних колективів з кількох районів області, і майстер-класи з десятьох різних галузей мистецтва. Щоправда, прибули не всі, – продовжує Мар'ян. - Були розчаровані ще й тому, що не приїхав гончар, на якого ми дуже розраховували". В хатах музею ж всі бажаючі могли навчитися власноруч робити керамічний посуд спробувати власні сили у випалюванні по дереву, лозоплетінні, вишивці і навіть забрати ці проби додому на пам'ять. На музичній частині запальні танки кружляла молодь, що з’їхалася з усіх куточків України – у цьому їм допомагала музика дуету «Писанка». 
Пізніше ж музична естафета потрапила до рук етнорокерів – з Вінниці приїхали одразу два потужних гурти – "Микола в очереті" та «Мартовт», виступ яких був організаторським сюрпризом, адже у афішах вони не значилися.
Дебютні альбоми запрезентували чернівецькі "Знак води" та "Стелсі". Щоправда, на диску альбом перших ще не закарбована. "Вийде наша платівка десь восени, – розповідає очільник формації Володимир Півторак. – Наразі ж наш виступ-прем'єра нової програми наживо". Щодо "Стелсі" – то під їх виступ почалася справжня дискотека. Кого-кого, а цю групу у Чернівцях люблять по-справжньому. Чисельні прихильники зі своїми справжніми «Танками Святого Віта» це вкотре підтвердили.
А ще були кияни – у особі гурту "Н.ТРИ", знайомі чернівчанам з минулорічного виступу на Соборній площі. «З нами стався під час виступу справжній казус, – каже вокаліст гурту Олексій Шманьов». – Гітарист під час виступу почав гукати про допомогу». Виявляється, він помітив, як хтось надів на плече його чохол для гітари, у якому був мобільний телефон. На щастя, все обійшлося. Як з'ясувалося, у трьох гітаристів різних гуртів були однакові чохли – тож поплутати їх у темноті можна було легко. 
Поки дорослі слухали виступи фольклорних колективів, які з’їхалися не лише з усієї Буковини, їх діти активно опановували незвичайне "музейне таксі" – бричку з кіньми. За 3 гривні на ній можна було об'їхати всю територію музею, працював на фестивалі і літературний павільйон. Тут же, на території музею, можна було посмакувати кулешею зі шкварками і навіть галушками.
За спостереженням організаторів фестиваль зібрав до п'яти тисяч люду, з яких лише одних учасників було біля двохсот. "Якщо робитимемо фестиваль наступного року, – каже Мар'ян Лазарук, – будемо більше звертати увагу на майстер-класи. Адже на першому фестивалі це було досить непродумано. Деякі майстри приїхали просто продати свої товари, а це було всупереч головній ідеї фесту. Родзинкою фестивалю став виступ команди файєр-шоу "Тіні вогню". Ми пішли спеціально на цей крок, – продовжує Мар'ян, – адже палити що-небудь у музеї категорично заборонено. Ці молоді люди звернулися до нас і побажали влаштувати у музеї танці з вогнем, що є гарним шоу. Разом з ними виступали іх друзі з Молдови, тож довелося залучати пожежників, аби не спалити унікальну архітектурну знахідку".
Закінчився фестиваль підпаленням купальського боввана, разом з яким, за словами організаторів, у такий незвичний язичницький спосіб хотілося б спалити сучасні пережитки-людські недоліки та шкідливі звички, яких так багато є у сучасної молоді.
Тарас ПІЦ журналіст, спеціально для "ДОБИ" 10 липня 2008