Новини за 2008

Або як перший молодіжний етнодуховний фестиваль «Обнова-фест» поєднав молитву, фольклор і рок

Буковина, 6 липня 2008 р.Б.
Про головні події на етно-духовному фестивалі “Обнова-фест 2008”. І про найцікавіше: молодь єднає Українську Церкву не на папері, а на фестивальному подіумі, а українські рок-гурти та їх фани слухають науку священика про формат Ісуса Христа.
Дещо про це та інше у репортажі Антонія Ромка з фестового майданчику “Під відкритим небом” - музею архітектури та побуту в Чернівцях.

Пожежники дивилися збоку і раділи етновибуху.
Буковина теж вміє і може гарно фестивалити. Перший буковинський молодіжний етно-духовний фестиваль "Обнова-Фест 2008", що відбувся минулими вихідними у Музеї народної архітектури і побуту, це наочно підтвердив. Захід був присвячений 1020-лптю Хрещення Русі-України, 600-річчю Чернівців та 10-річчю діяльності Чернівецької міської молодіжної громадської організації "Товариство українських студентів-католиків "Обнова". "Ідея таких фестин належить обновлянам – студентам-католикам, що відсвяткували таким чином перший ювілей своєї організації, – розповідає один з організаторів дійства Мар'ян Лазарук. – Ці молоді люди вміють активно відпочивати – часто їздять у гори, на фестивалі на кшталт "Шешорів", "Славського", "Уніжа". Отже, вирішено було поєднати етнічну, духовну і національну частини – були і патріотичні гасла, і залучення націонал-патріотичної організації УНА-УНСО. Хлопці допомагали міліції забезпечувати охорону. Поєднання оцих трьох складових повністю відповідає "Обнові", яка існує ще з 30-х років. Тож не дивно, що почалося свято з молитви за українську молодь.

вирував етно-духовний фестиваль «Обнова- фест 2008»
Ідея цього свята народилася в обновлят – так називають себе активісти товариства студентів-католиків «Обнова», яке вже понад десять років діє в Чернівцях. В основі діяльності організації – духовні цінності, благодійність, цікаве спілкування. Невеликий гурт молодих людей, що згодом дедалі більше розширив своє коло, постійно бере участь у духовних акціях греко-католицької церкви в Чернівцях та за їх межами, приймає своїх ровесників і однодумців на Буковині (ось і на це свято приїхала молодь з товариства «Обнова» з Івано-Франківська, Тернополя, Львова). А фестиваль, що відбувся на теренах музею архітектури та побуту, не тільки відкрив нову сторінку в діяльності небайдужої до української культури та духовності молоді, а й «розворушив» місцеву (та й не тільки) громаду.

Море драйву та позитивних емоцій, веселого співу та запальних танців — так можна охарактеризувати перший Буковинський молодіжний етнодуховний фестиваль "Обнова - Фест", який пройшов у музеї народної
 архітектури та побуту.
Організаторами цього дійства виступили: Товариство-українських студентів-католиків "ОБНОВА", обласне управління культури, відділ у справах сім'ї та молоді Чернівецької облдержадміністрації з благословення правлячого єпископа Коломийсько-Чернівецького УГЦК Миколая Сімкайла. Меценатами заходу були – "Машзавод", ТОВ "РОМА", паломницька агенція "Янгол" та інші. Інформаційні спонсори – газети "Ва-Банк", "Молодий буковинець", "Доба", "Погляд".