Або як перший молодіжний етнодуховний фестиваль «Обнова-фест» поєднав молитву, фольклор і рок

У неділю галявинами Чернівецького музею народної архітектури та побуту прогулювалися хлопці та дівчата в українських народних строях. Вишиванка і джинси стали ледь не головним атрибутом одягу місцевої молоді. І не тільки. Адже взяти участь у святі, приуроченому 10-річчю з часу створення Чернівецького товариста студентів-католиків «Обнова», приїхали хлопці та дівчата з Тернополя, Львова, Івано-Франківська. Вітання чернівецькій молоді надіслав навіть глава УГКЦ, патріарх Любомир Ґузар
У музеї під відкритим небом учасники фестивалю і його гості веселилися півдоби. А розпочався «Обнова-фест» зі спільної молитви за всю українську молодь. Власне, організатори свята ставили перед собою єдину мету – поєднати на цьому святі духовність і народну спадщину. Виступи відомих фольклорних колективів, демонстрація національного одягу, літературна майстерня, майстер-класи народних умільців, продаж народних виробів... Кожен, хто присвятив свій недільний день цьому святу, зміг віднайти для себе масу цікавинок. А ще можна було скуштувати смачну кулешу з бринзою та покататися на бричці з кіньми. Цікаво, що серед майстрів народної творчості виділялися молоді люди. Усіх бажаючих вчив ліпити незвичні маленькі фігурки майстер художньої кераміки Ілля Васелович. А школярка Любов Васкул показувала, як виготовляти гарні прикраси з бісеру. Як зізналася дівчина, вдома вона має більше ста таких прикрас. Причому, жодну свою роботу ще не наважується продати.
Загалом за весь день «Обнова-фест» відвідало майже п'ять тисяч чоловік. Найбільше молоді зібралося вже під вечір, коли на головній фестивальній сцені розпочався святковий концерт. Першим виступив відомий буковинський дует «Писанка», а вже потім звучала рок-музика у виконанні гуртів «Очеретяний кіт», «Н.три», «Знак води» та «Стелсі».
Зважаючи на неабияку зацікавленість буковинців таким дійством, організатори фестивалю планують зробити йото традиційним.
Наталка ФЕЩУК 11 липня 2008 року, «Чернівці»