Етнодуховний фестиваль «Обнова-фест» у Чернівцях зібрав більше десяти тисяч відвідувачів.

 Молодіжний етнодуховний фестиваль «Обнова-фест» цьогоріч зібрав кілька десятків народних умільців, які всіх охочих навчали ткацтва, писанкарства, бісероплетіння, вишивки та інших народних промислів. Також у Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту, де відбувалося дійство, можна було навчитися народного танцю, послухати бардів чи навіть самому взяти участь у літературних читаннях. Ввечері молодь «відривалася» на концерті українських гуртів, що поєднують сучасну музику з фольклорними мотивами.
До Музею архітектури та побуту минулої неділі люд почав сходитися ще зранку. Тут на кожному подвір'ї старовинних хаток відбувалися майстер-класи з різних видів мистецтва. Охочих навчитися народних промислів, особливо актуальних серед молоді бісероплетіння, макраме та навіть гончарства, зібралося чимало. Зокрема, майстер з плетива макраме Ігнесса Катишева, навчала свого ремесла не тільки дівчат, а й жінок. Виліплювати з глини предмети побуту допомагав майстер гончарства Іван Гончар. Однак виліплені власноруч відвідувачами горщики він відразу ж перетворював на місиво та віддавав для іншого експерименту.
Виявляється, «обновлянська» молодь також має своїх майстрів. Вони на фестивалі заплітали відвідувачам «расточки» у волосся, навчали робити ляльки-мотанки та малювали охочим візерунки на тілі.
Не довелося сумувати на фесті й любителям екстриму. За 40 гривень можна було проїхатися на тролеї-тросі завдовжки 100 метрів, протягнутому над територією музею.
Зголоднілим відвідувачам пропонували шашлики, кулешу з бринзою, яку запивали березовим соком чи квасом. Пиво на території музею продавали лише в одному місці і тільки розливне, а зі скляною тарою на фестиваль взагалі не пропускали.
Увечері біля головної сцени фестивалю була спражня дискотека. Молодь танцювала під кожну пісню українських музичних колективів. Хедлайнером концерту був гурт «Пропала грамота» із Кам'янця-Подільського, а завершилося дійство вогняним шоу та запалюванням ватри.
За словами одного з організаторів «Обнови-фесту» Мар'яна Лазарука, цей фестиваль має на меті об'єднати давні самобутні українські традиції із сучасною молодіжною культурою.
У майбутньому організатори планують розширити склад учасників фесту та запрошувати гостей з-за кордону.
Ольга МАКСИМЮК, «Погляд», 18 червня 2009 року, № 24