П’ять років тому незвичне дійство, де так гармонійно переплелося все – від молитви, духовних наук до майстер-класів, танців і концертів молодіжних гуртів, відбулося у Чернівцях вперше. Молодь і навіть маленькі дітки з батьками та бабусями і дідусями прийшли у Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту і, власне, цим самим почали писати першу сторінку історії  Буковинського молодіжного етно-духовного фестивалю «Обнова-фест».
 
  А сьогодні йому вже п’ять років! Отож, маленький ювілей. І з цього приводу, звісно, буде святкування:  3 червня 2012 року, на Зелені свята чернівчан та гостей міста очікуватиме улюблене дійство – етнодуховний фестиваль "Обнова-фест". 
У 2008 році  члени міської молодіжної  громадської  організації "Товариство українських студентів-католиків "Обнова" започаткували «Обнову-фест».  Відверто зізнаються, що планували це дійство як разову акцію. Але вже наступного року фестиваль відбувся знову, потім – ще і ще. І ось на сьогодні молоді організатори мають наступну  статистику: за попередні чотири роки свято  відвідало майже 40 тисяч осіб, а він сам увійшов до числа найулюбленіших і найпопулярніших фестивалів у Західній Україні.  
Та якщо фестивальна історія ще така молода, то історія самого товариства «Обнова»  сягає  далеких років минулого століття, коли воно заснувалося як організація духовно-освітнього спрямування.  А вже нині "обновлят" можна побачити на найрізноманітніших заходах, які цікавлять молодь. Скажімо, чернівецька "Обнова" здійснює прощі до відомих українських святинь, мандрує у гори, проводить благодійні акції та організовує фестивалі. Власне, заснований чернівецькою молоддю "Обнова-фест" сьогодні знаний далеко за межами Буковини і є черговим культурним надбанням нашого міста, а для місцевої "Обнови" - її візитівкою.Фестиваль незвичний тим, що на ньому дуже гармонійно переплітається  духовне і  світське. Тут звучить молитва, тут виступають  аматорські та  професійні фольклорні і танцювальні колективи,  тут відбуваються  виставка-продаж виробів народних майстрів, цікаві забави для дорослих і дітей (катання на конях, конкурс дитячої творчості, туристичні атракціони та інше), майстер-класи (бісероплетіння, вишивка, гончарство, виготовлення дощовиць, валяння шерсті, виробництво народних прикрас і ляльок-мотанок, гра на народних інструментах та інші), тут розгортається  буковинська кухня, показ національних мультфільмів та кіно, а на завершення - концерт відомих українських гуртів та молодих виконавців.

Але це товариство діє не у всіх містах. На щастя, Чернівці входять до тих кількох міст, де «Обнова» існує. А це – Київ, Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ.  Щовівторка чернівецькі хлопці та дівчата мають спеціальні зустрічі, де обговорюють актуальні для молодих людей питання. І поповнити ряди «обновлят» може будь-який студент, незалежно католик він чи православний.  А ще, пам’ятаючи,  що "Обнова" готує справжніх  християн і патріотів своєї держави, чернівецька молодь протягом кількох останніх років долучається до таких благородних справ, як, скажімо, відродження традицій вертепу і відвідини  з подарунками у День Святого Миколая дитячих будинків та інтернатів.  Цікаво, що саме в "Обнові" хлопці та дівчата знаходять   свої пари, створюючи гарні християнські подружжя.
Далекого 1930 року у Львові «Обнову»  заснував сам митрополит Андрей Шептицький, а назву  взято з книги отця Йосифа Сліпого "Шляхом Обнови".  Товариство  підтримувала церква, яка активно займалася місійною та просвітницькою діяльністю серед студентів, проводила різноманітні благодійні та культурно-патріотичні заходи, а також представляла українську молодь на міжнародному рівні. Десятки років товариство студентів-католиків має незмінне покликання  - йти туди, де комусь не вистачає віри чи любові, нести духовність та  відроджувати справжній патріотизм.  І йти під девізом  "Обновити все у Христі". На таких високоморальних засадах товариство "Обнова" тримається  вже більше 80 років.
З початком II Світової війни "Обнова" змушена була довгий час діяти в еміграції. І лише після здобуття Україною незалежності з'явилася можливість відновити діяльність товариства у нашій країні.  Найперше "Обнова" запрацювала у Львові у 1992 році, а через п'ять літ - у Тернополі.  Поступово долучалися й інші міста. Історія чернівецького товариства починається з 1998 року. 
Здавалося б, за ці роки багато чого змінилося у країні та світі, але справа, започаткована митрополитом Шептицьким,  як і колись, потрібна країні.  Навіть незалежній.
Наталія ФЕЩУК, фото Миколи Гавки