На «Обнова-фест» молодь приходить у народному одязі. Дідусі поважно грають на дримбах. Господині варять кулешу. Музиканти звідусіль з’їжджаються виконати український фольк... Уже п’ять років під відкритим небом у музеї народної архітектури та побуту відбувається фестиваль «Обнова-фест». Для багатьох це не просто тусовка, а українське свято.

 

 

 

– Моя бабуся, яка жила на Путильщині, залишила мені скриню з вишитими сорочками та сукнею. Традиційно я відкриваю скриню, одягаю сукню і йду на «Обновафест». Щоразу дорогу серцю сукеночку прикрашаю зробленим своїми руками намистом. На фестиваль чекають багато моїх друзів. Найбільше – вечірньої сцени, коли можна танцювати під фольклорну музику на фоні буковинської ватри, – каже чернівчанка Анна КЛИМ.

«Тут я навчилася робити ляльки-мотанки»

Ювілейний «Обнова-фест» відбудеться третього червня. Організатори запросили до участі багатьох народних майстрів, умільців, які влаштовуватимуть майстер-класи з ремесел. Також ювілейний фестиваль об’єднає два десятки відомих музичних колективів. Стартує дійство традиційно опівдні багатоконфесійною молитвою за українську молодь.

На фестивалі можна буде скуштувати народні страви, дізнатися більше про життя пластунів, познайомитися із приборкувачами полум’я – формацією «Тіні вогню» – та поспостерігати, як пожежники гасять багатометрову ватру.
А ввечері гостей «Обнова-фесту» розважатимуть драйвові музичні колективи: «Серцевий напад» із Чернівців, із Києва приїдуть «Фолькнери» та «Веремій», гості з Одеси – «Друже музико» та з Харкова – «Бандурбенд». На закуску – справжні чернівецькі батяри «Гуцул Каліпсо» та «Стелсі». Довершить фестиваль легендарна «Перкалаба».

– Удень я купую дримбу, а дружина – сопілку. Увечері ми сідаємо десь скраєчку й підіграємо музикантам, – з усмішкою каже чернівчанин Анатолій. – Гадаю, секрет «Обнова-фесту» у тому, що енергія українського мистецтва заряджає душу по-справжньому.

– Люди дуже часто зітхають, що зникли українські вечорниці, – розмірковує студентка ЧНУ Аліна ФЕДОРЮК. – Так, це сумно! Однак у нас є «Обнова-фест». Тут я й ляльки-мотанки навчилася робити, і стрічки в коси заплітати, і маю, де похвалитися вишитою сорочкою... Нашій молоді пощастило – у нас є українське свято!

«Мода на українське неминуща»

– Для мене, як і для багатьох шанувальників фестивалю, «Обнова-фест» – це передусім неповторна атмосфера. Хто побував хоч раз на святі, знає, про що я кажу, – зауважує один з організаторів фестивалю Мар’ян ЛАЗАРУК. – Його основні ідеї – духовність, патріотичність, творчий розвиток. Це не насаджують зверху, не пропагують штучно. На фестивалі учасники просто є самими собою. Основна ж ідея в тому, що мода на українське неминуща
.
За роки проведення фестивалю Мар’ян чув чимало відгуків про дійство.

– Приємно, що фестиваль популярний не лише серед відвідувачів, але й серед музикантів, які кажуть, що «Обнова-фест» нічим не поступається іменитим «колегам», а буковинська гостинність їх просто зачаровує, – зауважує Мар’ян Лазарук. – Напевно, цим можна пояснити факт, що ми отримуємо щороку до трьох десятків заявок на участь від музичних гуртів із різних регіонів. Пригадую, козаки зі львівського товариства «Кіш», які об’їздили подібні фестивалі в усій Європі, назвали «Обнова-фест» найближчим їхній душі...
Валерія ЧОРНЕЙ, "Молодий Буковинець"