Молодіжне товариство "Обнова" відзначає своє 80-ліття. Більше десяти років воно успішно діє і у Чернівцях.
Історія створення цього товариства сягає далеких тридцятих років минулого століття і засновувалося воно як організація духовно-освітнього спрямування. Нині "обновлят" можна побачити на найрізноманітніших заходах, які цікавлять молодь і так їй потрібні. Чернівецька "Обнова" здійснює прощі до відомих українських святинь, мандрує у гори, проводить благодійні акції та організовує фестивалі.

Власне, заснований чернівецькою молоддю "Обнова-фест" сьогодні знаний далеко за межами Буковини і є черговим культурним надбанням нашого міста, а для місцевої "Обнови" – її візитівкою.
Варто зауважити: хоча товариство українських студентів-католиків Обнова" задумувалося як товариство саме студентське, в його лавах можуть бути всі, кому близькі ідеї цієї організації чи хто свого часу був студентом і брав активну участь у діяльності "Обнови". Для таких людей паралельно існує однойменне академічне товариство.
Молоді люди переконані: кожен повинен жити надією, мати благородну мету, вогонь у серці і радість у душі. Тому покликання "Обнови" – йти туди, де комусь не вистачає віри чи любові, нести духовність і відроджувати справжній патріотизм, і саме так ця християнська молодь живе та працює вже вісімдесят років – під девізом "Обновити все у Христі". Нещодавно з нагоди ювілею "Обнови" у Львові відбулося урочисте святкування. Перед поважним зібранням виступали відомі церковні і суспільні діячі, а також люди, котрі беруть безпосередню участь у діяльності цієї організації. В тому числі - й Мар'ян Лазарук, котрий свого часу очолював Чернівецьку "Обнову", а нині є президентом Федерації українських католицьких академічних та студентських товариств "Обнова".
- Якщо когось цікавить, хто саме може вступати в "Обнову", – розповідає Мар'ян, – то повідомляю: товариство відкрите абсолютно для всіх. У наших рядах – не лише католики, а й православні. Щовівторка чернівецькі хлопці та дівчата мають спеціальні зустрічі, де обговорюють актуальні для молодих людей питання. А оскільки в товаристві діють різноманітні секції – історична, культурологічна, правнича, то досить часто наших обновлят" можна побачити разом за переглядом цікавого фільму чи у театрі на спектаклі. Приємно констатувати: Чернівці входять до тих кількох українських міст, де діє "Обнова". А це – Київ, Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ. Історія нашого чернівецького товариства починається з 1998 року, коли воно було засноване на Буковині. У 2001-му ми його зареєстрували. І як будь-яке товариство, «Обнова» має свої органи управління, дві спеціальні комісії та священика-духівника. До слова, наш отець Дмитро Винник з "Обновою" – вже 10 років. У членство "Обнови" приймаються лише студенти. А якщо участь в наших заходах беруть старшокласники, то ми їх називаємо симпатиками. "Обнова" має гарну традицію посвяти, яка, як правило, розпочинається спільною молитвою на Літургії у церкві, а завершується походом у гори. На сьогодні у нашому чернівецькому товаристві – півсотні молодих людей. Вони активно долучаються до всіх важливих для Буковини подій, тож упродовж більш ніж десяти років «Обнова» працює не даремно.
Можна перелічити дуже багато з того, що зробили "обновлята". Але головне –не кількість, а те, як вони самі зізнаються, що участь у таких заходах кожного разу змінювала і їх самих. Це – і свято матері, яке "Обнова" першою серед молодіжних організацій Буковини почала проводити з 2002 року, і міжнародні молодіжні конференції "Діалог християнської молоді: моральні проблеми в освіті" та "Християнська молодь на перетині культур: шлях до взаєморозуміння ", і участь у зустрічах з Іваном Павлом II у Львові (2001 р.) та його наступником Бенедиктом XVI – у Римі (2007 р.), і триденна піша проща до святинь Зарваниці, що на Тернопільщині...
– Хочу додати, - продовжує Мар'ян Лазарук, – що наше товариство має чудові традиції проведення відпочинку та дозвілля. Але все починаємо з молитви, в тому числі похід у гори. До речі, "Обнова" підкорила не одну вершину українських Карпат: Петрос, Говерла, Піп Іван. Надзвичайно позитивно сприйняли у Чернівцях наш мистецький "Веснодрайв", який ми задумували як молодіжну вечірку, що покликана підготувати людей до святкування Великодня. Також приємно відзначити, що до наших традиційних щорічних реколекцій (духовних наук) для молоді кожного разу приєднується чимало нових людей. І, звичайно ж, особлива наша гордість – етно-духовний фестиваль "Обнова-фест'. Якщо відверто: ми планували його як разову акцію до 10-річчя чернівецької Обнови" у 2008 році. Але захід так полюбився гостям та учасникам, було стільки позитивних відгуків і побажань, що мимоволі став традиційним. І цьогоріч, 23 травня, ми вже втретє запрошуємо чернівчан та гостей у музей архітектури та побуту. Нині це чи не єдиний фестиваль, який намагається поєднати духовність та етнічне спрямування, а також є цікавим для різних поколінь.
Пам'ятаючи, що "Обнова" готує справжніх християн і патріотів своєї держави, чернівецька молодь протягом кількох останніх років долучається до таких благородних справ, як, скажімо, відродження традицій вертепу і навідин з подарунками у День Святого Миколая дитячих будинків та інтернатів. "Обнова" сама відшуковує кошти, працюючи зі спонсорами та організовуючи різноманітні лотереї. І вже тоді готується для діток концертна програма, а трапляється, протягом чотирьох днів, з ранку до вечора, доброчинці їздять від інтернату до інтернату... Цікаво, що саме в Обнові" хлопці та дівчата знаходять свої пари, створюючи гарні християнські подружжя.
На таких високоморальних засадах товариство "Обнова" – вже 80 років. Далекого 1930 року у Львові його заснував сам митрополит Андрей Шептнцький, а назву взято з книги отця Йосифа Сліпого "Шляхом Обнови". "Обнову" підтримувала церква, яка активно займалася місійною та просвітницькою діяльністю серед студентів, проводила різноманітні благодійні та культурно-патріотичні заходи, а також представляла українську молодь на міжнародному рівні. У 1931-му товариство увійшло до світового католицького молодіжного академічного об'єднання "Pax Romana".
З початком ІІ Світової війни "Обнова" змушена була довгий час діяти в еміграції. І лише після здобуття Україною незалежності з'явилася можливість відновити діяльність товариства у нашій країні. Найперше «Обнова» запрацювала у Львові у 1992 році, а через п'ять літ - у Тернополі. Поступово долучалися й інші міста. Здавалося б, за ці роки багато чого змінилося у країні та світі, але справа, започаткована митрополитом Шептицьким, як і колись, потрібна країні. Навіть незалежній.
Наталя ФЕЩУК, «Чернівці» 6 травня 2010 р.