23 травня у Чернівцях втретє пройде молодіжний етнодуховний фестиваль «Обнова-фест» – унікальне поєднання розважальних та духовних заходів.
Цього року він присвячується 80-річчю з часу створення товариства українських студентів-католиків «Обнова».

Коли три роки тому чернівецька молодь заснувала цей фестиваль на честь 10-річчя утворення на Буковині осередку «Обнови», ніхто не сподівався, що він переросте рамки регіонального. За традицією, фестиваль відбудеться просто неба у Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту і якраз припаде на свято Зіслання Святого Духа.

«Обнова-фест» має на меті більше розповісти людям про традиції відзначення Зелених свят.

– Відкриватимуть свято львівські гості – козаки з коша «Пресвята Покрова», – розповів «ВЗ» один з організаторів фестивалю Мар’ян Лазарук, котрий є президентом Федерації українських католицьких академічних і студентських товариств «Обнова». – Вони стрілятимуть з ручної гармати та мушкетів, варитимуть куліш та карбуватимуть власні монети. Але свято розпочнеться Божественною Літургією в соборі Успення Пресвятої Богородиці, і вже далі продовжиться спільною міжконфесійною молитвою за українську молодь в Музеї архітектури та побуту. Відбудеться з’їзд мирянського руху «Матері в молитві». 23 травня ми вже втретє запрошуємо чернівчан та гостей у Музей архітектури та побуту. На сьогодні це єдиний фестиваль, який об’єднує в собі духовну та етнічну частини, є цікавим для різних поколінь.

Для молодих людей відбудеться спеціальний духовний вишкіл, кожен зможе поспілкуватися зі священиками. Діятимуть майстер-класи з бісероплетіння, гончарства, художнього випалювання по дереву, макраме, художньої кераміки, писанкарства, виготовлення коників зі сиру, ляльок-мотанок, «етно-арт». Охочі зможуть опанувати й ази народних танців.

«Обнова-фест» завершиться концертом популярних молодіжних українських гуртів – «Фліт» (Івано-Франківськ), «Тінь сонця» (Київ), «Nameless», «Ті, що падають вгору» (Тернопіль), «Знак води», «Пестициди» (Чернівці). Ціна вхідного квитка символічна – 15 гривень, для дошкільнят та пенсіонерів вхід вільний.
Наталія ФЕЩУК «Високий замок» 21.05.2010
http://www.wz.lviv.ua/articles/83114