Перший молодіжний етнодуховний фестиваль зібрав тисячі буковинців та гостей з усієї України.

На «Обнова-фест» 2008 возили на бричці, продавали обереги і вчили танцювати

Тисячі буковинців і гостей зібралися на перший молодіжний етнодуховний фестиваль, який відбувся в музеї народної архітектури і побуту. Організувало захід молодіжне товариство «Обнова»».

Олеся БРЕНДЕС – у вишитій сорочці та вінку з ромашок — одна із членів цієї організації.

«Ми намагаємося поєднати духовні цінності із сучасним світом, не забуваючи при цьому про минуле, вчимося зберігати українські традиції, - розповіла дівчина».

 – Підготовку до фестивалю «Обнова-фест-2008» ми розпочали ще із зими, залучили всіх небайдужих людей. Трохи влада допомогла, трохи — меценати, — зізнався один із організаторів Тарас ЛАЗАРУК. – Судячи з великої кількості молоді, такі заходи їй потрібні Тому сподіваємося, шо фестиваль стане традиційним.

 – Цей фестиваль ми про водимо для того, щоби наповнити людей Божим єством, наблизити їх до духовності, – висловився вікарій Буковинський Коломийсько-чернівецької єпархії отець Валерій СИРОТЮК. Розпочалося наше свято з молитви за українську молодь. Українська церква голосом молодих людей хоче сказати, що може бути такий молодіжний формат—з вишиванкою, фольклорною піснею. 

Музейне «таксі» - за три гривні

Вишиванка стала наймоднішою частиною одягу на фестивалі. У ній параду вали жінки, чоловіки, діти, навіть немовлята. Доки батьки слухали виступи фольклорних колективів, які зїхалися з усієї Буковини, дітлахи окупували незвичайне «музейне таксі» – бричку з кіньми. За три гривні на ній можна було об'їхати територію музею. Водій з батогом – дядько Іван — розповів, що пасажирів у нього дуже багато – не вміщаються на віз. Якщо в дітей немає грошей, то він все одно бере їх за дякую».

У містечку майстрів можна було придбати усе, чого душа забажає, причому за досить помірну ціну. Михайло МАНДЗЮК із Коломийщини  привіз фарфорові тарілки з художнім розписом на релігійну тематику, які можна було придбати за 30 гривень. Він також виготовив цілий набір тарілок, присвячених 600-річчю Чернівців, які представить під час святкування ювілею. Володимир ВОРОНЧАК із Вижниці виготовляв свої дерев'яні коновки прямо в музейній кузні біля вогню. «Це досить призабута техніка, яка називається випалювання, – розповів заслужений майстер народної творчості України. – Нагріваю інструменти на вогні та випалюю ними різні орнаменти на дерев'яній коновці. Я почепив таку коновку біля криниці на подвір'ї, люди із задоволенням п'ють воду, хвалять».

За кулешею зі шкварками і бринзою вишикувалася черга

Намисто з бісеру Лідії ОСТАПЧЕНКО розкуповували на «ура». Жінка похвалилася, шо одну її роботу – імітацію давніх коралів із монетами – колись навіть придбала дружина президента Катерина Ющенко.

На сцені відкрився латературний павільйон, проводилися різні ігри та майстер-клас із національного танцю. У затишному гайку, що розташувався посередині музею можна було підкріпитися. Найсмачнішою виявилася кулеша зі шкварками та бринзою за сім гривень, за якою вишикувалася величезна черга. А вірні Української православної церкви Київського патріархату з Драчинців, шо на Кіцманщині, безкоштовно пригощали всіх голубцями, начинкою, квасолею, завиванцями, медівниками, різними домашніми соліннями.

Ввечері відбувся концерт українських гуртів. Закінчився фестиваль опівночі запаленням ватри.

Надія БУДНА, «Молодий Буковинець», фото Василя КИЯШКА