Четвертий рік поспіль наприкінці спекотного липня представники чернівецького молодіжного товариства студентів-католиків „Обнова” вирушили у пішу прощу до Зарваниці – дивовижного осередку християнського світу.

  Впродовж трьох днів юнаки та дівчата долали шлях, відстанню 160 км, від Чернівців до с. Зарваниця, що на Тернопіллі. Першого дня одразу після приїзду з містечка Кам’янка-Бузька Львівської області до веселого гурту буковинської молоді (шістнадцятеро осіб) охоче приєдналося ще двоє галичан. Паломництво, увінчане образом Богоматері та двома блакитно-жовтим і чорно-червоним стягами зобабіч, наповнювало патріотичними почуттями учасників богомільної ходи, справляло враження на її очевидців.
  Мета кожної прощі – це докорінне очищення, звільнення від обтяжливих провин та недоліків, здійснене через терпіння, витривалість, докладання чималих зусиль, завдяки чому прочанин досягає очікуваного піднесення, хоча б одним кроком наближається до досконалості. Затрати фізичних сил, виснаження і втома не зрівнянні з отриманим натомість духовним наповненням та міццю, необхідною для боротьби із земними спокусами. Прощу можна порівняти зі сплатою за гріх, зі щирим покаянням, що сприяє глибшому очищенню та просвітленню душі. Звичайно, шлях покути вимагає від того, хто відважно його обрав, відповідної готовності й загарту. Під опікою Божої Матері, з молитвою в серці й на вустах дорогу здолати не так складно. Найважливіша підмога у миті виснаження – віра.
  Селами й містечками Буковини та Тернопільщини лунала молитва за добробут рідної землі, українська пісня, народна, повстанська. Неймовірно гостинно приймали обновлят на перепочинок й ночівлю поважні ґазди тих країв, наче раділи з подвижницького здобутку нащадків. А на світанку знову й знову розгорталися прапори, тріпотіли крилами – то гуртківці чернівецької „Обнови”, виголошуючи молитви на вервичці, продовжували свою паломницьку мандрівку мальовничими гостинцями України, її просторими колосистими полями.
  Надвечір’я 28 липня, коли вшановуємо пам’ять Рівноапостольного князя Володимира Великого, обновляни зустріли в зарваницькій святині. Далека дорога позаду, а попереду – участь в Літургії, прийняття Таїнств Сповіді та Причастя, поклоніння перед чудотворною іконою Матері Божої Зарваницької, прохід Хресною Дорогою, а також купіль у цілющому джерелі Святої Анни.
  Хто вперше відвідає Зарваницю, бажатиме щороку повертатися до цього благодатного місця. Бо чи не всі обновлята з нетерпінням очікують наступного літа, щоб з Божого благословення здійснити своє традиційне вже п’яте паломництво.
                             Ольга ГАЙСЕНЮК, фото Володимир ДАЦИШИН, Обнова-Чернівці