23 травня 2010 року на день П’ятидесятниці до Чернівецького музею народної архітектури та побуту вже традиційно з’їхались молоді християни. Патронатами фестивалю виступили Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ, Чернівецька обласна Рада та Чернівецька облдержадміністрація.
Ініціаторами молодіжного злету виступила Федерація товариств українських студентів католиків «Обнова». Фестиваль присвячений 80-літньому ювілею Товариства «Обнова» та 110-й річниці пастирського візиту на Буковину Митрополита Андрея Шептицького.

Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецький єпископ Миколай Сімкайло напередодні заходу благословив проведення фестивалю та доручив Буковинському Вікарію отцю Валерію Сиротюку координувати ініціативи християнської молоді.
Фестиваль мав мету піднести у молодих людей християнську та національну свідомість, запросити під купол християнської культури носіїв різних молодіжних субкультур. «Обнова-фест» став амвоном для заблуканих сердець. Однолітки мали можливість хоч на один день стати ще й однодумцями. А це вже, направду, для багатьох обновлення.
«Обнова-фест 2010» об’єднав довкола себе всі вікові групи, і це також особливість цьогорічної програми. В рамках свята відбувся ІV єпархіальний з’їзд мирянської спільноти «Матері у Молитві», а у фестивальних дворах бавилася дітвора, підлітки вчилися писати писанки, збирати ґердани, ліпити з глини глечики. Кожен учасник фестивалю мав нагоду проявити свою майстерність або споглядати таланти інших. Однак кожен, і в забаві, і у відпочинку, і у пісні, і у танці відчував погляд Божої Матері, котра споглядала на всіх з великого фестивального образа.
Свято розпочалося на етнічній сцені фестивалю Молебнем до Богородиці за українську молодь. Після молитви пролунало привітальне слово Правлячого Єпископа владики Миколая Сімкайла та було вручено пам’ятні відзнаки достойникам.
Гостей свята розважали Народний аматорський театр фольклору і етнографії «Оберіг», Фольклорний ансамбль «Веселі молодички», козаки Львівського коша «Пресвята Покрова» та інші гості етнічної сцени. Спеціальні гості фестивалю дует «Писанка» піднесли фестивальний настрій духовними та народними піснями. На фестивалі серед акторів побував і відомий київський поет-пісняр Степан Галябарда.
Під вечір велика фестивальна сцена зібрала юнь зеленого міста і тут таки молодь досхочу наштрикалася, а їм в цьому допомагали популярні молодіжні українські гурти – «Фліт» (Івано-Франківськ), «Тінь сонця» (Київ), «Nameless», «Ті, що падають вгору» (Тернопіль), «Знак води», «Пестициди» (Чернівці).
Небо також прихилило всім учасникам молодіжного фесту в Чернівцях очікуваний подарунок – ясний літній ранок, сонячний обід і зоряний вечір. Дай Боже нарік таких зелених свят діждати!

Автор: Антоній РОМКО, Чернівці-Коломия http://kolomyya.org/se/sites/ep/28036/