Третій рік поспіль, і щороку все краще і краще, без перебільшень. Цього разу у незвичний час – на Зелені Свята (23 травня), але у звичному [ред. - найкращому для такого дійства; "Панорама" і парк Шевченка, хай нас пробачить великий Кобзар, ховаються] місці – Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту. Молодіжний етнодуховний фестиваль "Обнова-фест", зорганізований Товариством українських студентів-католиків "Обнова", як сказали б старі люди: "!Фест файно відбувся..." І не завадила погода, яка того дня була не гірше, ніж у братів-росіян на 9 травня у їхній Московії; і не завадила реальна конкуренція ні з боку "туристичного ярмарку у Панорамі", ні з боку спортивних баталій ФК "Буковини", яка знову особливо й не показуючи гру, таки пробилася того дня у Першу лігу. Але про все по черзі.
На справді автор цих рядків встиг того дня двічі побувати на фестивалі: зранку (швидко щось нафоткав) і ввечері (на самий вечір не залишався, а тому дуже чекає, коли на shadows_cv з'явиться відео вогняного шоу). У проміжку між ранком і вечором встиглося потрапити під "шмон наплечників беркутівцями" на муніципальному стадіоні "Буковина". У ТРЦ "Панораму" якось не дуже й хотілося, а відповідно й не потрапилося.
Трава у музеї просто неймовірна цього року (так і хотілося взяти косу в руки, дарма, що релігійне свято), та й місцина там показова (особливо для туристів):
До організації підійшли ґрунтовно: МНС, медики, біо-туалети, охорона = правоохоронні органи + молоді націоналісти у формі, волонтери, харчування учасникам (кулеша з бринзою та шкварками по талонам :), смітники...
Традиційно, кожному своє: хто на ярмарок, хто на природу, а хто й на молитву;
І звичайно ж, здається, найцікавіше, що може бути на такому фестивалі: майстер-класи та спілкування (прошу вибачення у тих, для кого це не найголовніше - "на колір і смак...", як то кажуть). Підемо по дворам, де це відбувалося в порядку їх розташування:
1. Дитячий двір:
2. Двір, в якому шерсть валяли (фелтінгом це закордоном називають, а по нашому - вироби із овечої шерсті, вовни);
У цьому ж дворі писанки писали (до речі, писанки не тільки до Великодня пишуть; на Зелені свята наші предки "поминальні писанки", виявляється, оформляли);
3. Двір бісеру та макраме;
4. "Глиняний" двір: художня кераміка та гончарство;
5. "Обновлянський" двір;
6. І двір, де станом на 15.00 мали "танці танцювати під бубен! та скрипку?", а станом на, коли фотографувалося, вінки зелені запліталися;
На вечір був концерт, але фотоапарата там не було, так само як і сил фізичних після концерту. Зате був хороший настрій і бажання, щоб "Обнова-фест" відбувся і четвертий раз, і ще краще, і два дні, і побільше майстер-класів, і дякуємо організаторам :)
Гриць СОРОЧАН, press.cv.ua
http://www.press.cv.ua/news/8235