«Етно-Рок Фундація «ТаРУТА» - двічі лауреат Загальнонаціонального пісенного конкурсу «Червона Рута». Засновником її є автор та виконавець, переможець вищезгаданого фестивалю в жанрі «Акустична музика» 2005 року - Євген «Їжак» Романенко.  Восени 2007-го спільними зусиллями Євгена та співаків «Етно-ватаги «Гуртоправці» (Данилом Данилейком, Оленою Романенко й Олександрою Тарасевич), членом якої також є «Їжак», було закладено перший камінь фундації, що нині зветься «ТаРУТА».

А далі – спекотне літо 2008, коли ім’я «ТаРУТА» зазвучало на всіх фестивальних майданчиках України – від столичної «Країна Мрій» до бобрицької «Рожаниця». 2009 року ватага підтверджує попередні здобутки свого керманича блискавичною перемогою на ХХ-му ювілейному фестивалі «Червона Рута».

Рік 2010 став для «ТаРУТА» не менш знаковим – навесні колектив мав честь репрезентувати Україну на XXXVIII Міжнародному фольклорному фестивалі у Литві “Skamba skamba kankliai”. Як наслідок, гурт «ТаРУТА» було названо найкращим колективом фестивалю. Не оминули «тарутяни» і XV Міжнародну нараду народних мистецтв «З сільського двору» (XV Międzynarodowe Spotkania ze Sztuką Ludową "Z wiejskiego podwórza"), яка відбувалася в Білостоцькому воєводстві, що у Польщі. Крім того, 2010-й - рік виходу їхнього дебютного альбому – «Народжені в ЛЮБОВІ» - та дебютного виднограю на пісню «Лелека».

Цьогорічним досягненням колективу можна сміливо назвати участь у XIV Міжнародному World Music фестивалі "Mėnuo Juodaragis", що у литовському місті Зарасай. А також сольні концерти в рамках Днів столиці у Вільнюсі та Чемпіонату Європи з баскетболу, що наприкінці літа відбувався у Литві (виступ гурту «ТаРУТА» дивилися баскетбольні фанати з усієї Європи).

На думку самих гудців, секрет успіху «ТаРУТА» полягає в тому, що вона може представляти свою творчість не в одному музичному напрямку, а одразу в трьох: автентичний спів, акустична музика та етно-рок. Саме поєднання українських народних мелодій з сучасними гітарними ритмами створює абсолютно нове, унікальне музично-сценічне дійство, основним завданням якого є донесення до сучасної молоді української пісенної спадщини. Свій репертуар, побудований на основі авторських пісень Євгена «Їжака», музИки гармонійно поєднують з автентичними мелодіями Київщини, Полісся та Полтавщини. Традиційну Рок-основу забезпечують такі інструменти, як ударна та перкусійна установки, бас-гітара, акустична та електрогітара. Автентичності колективу надають сопілка, скрипка та ксилофон, а також професійний «автентичний» спів.

 

 Наразі склад гурту є таким:

Євген «Їжак» Романенко – спів, акустична гітара (автор музики та слів).

Олена Романенко – народний спів (збирач фольклору).

Олександра Тарасевич - народний спів (збирач фольклору).

Мар’яна Мархель – скрипка, народний спів (збирач фольклору).

Євгеній Наумов – гітара електрична та акустична.

Олександр Атамась – гітара басова.

Ярина Товкайло – сопілки, флейта.

Андрій Кузьменко – перкусія.

Тарас Козак – барабани, перкусія, ксилофон.

Офіційний сайт гурту: http://www.taruta.com.ua/

Ви можете переглянути уривок виступу "Тарути" на "Обнова-фесті"