1 вересня 2006 року була заснована Школа Бойового Гопака ім.Дмитра-Байди Вишневецького. Історія цієї Школи невідривно пов’язана з становленням та розвитком її керівника – тренера Бойового Гопака Івана Підгурського.

 

Вивчати козацьке бойове мистецтво Іван почав влітку 2006 року після проходження навчально-вишкільного семінару в м.Ковель Волинської області. На цьому семінарі Іван здав на перший рівень майстерності «Жовтяк» та отримав право викладати Бойовий Гопак. Протягом 2006-2008рр. він мав змогу тренуватись в м.Хмельницьк в талановитого Вчителя, голови Хмельницької федерації Бойового Гопака – І.О.Куця.

Перші тренування відбувались в м.Борщів, що на Тернопільщині звідки Іван родом. Спільними зусиллями  було придбано перші мішки для відпрацювання ударів, гантелі та інше обладнання, що необхідне для тренувань в спортивному напрямку. Окрім того гопаківці щомісяця загартовували себе у вишкільних одно-та дводенних таборах, де окрім фізичного гарту отримували знання про спортивне орієнтування, виживання в екстримальних умовах та інші навики, що сприяли козацькому вишколу молодих бійців.

В липні 2007 року в Калуші відбувся навчально-вишкільний семінар з Бойового Гопака, що тривав два тижні. 

Після завершення семінару першим в Борщеві почав швидко розвиватись фольклорно-мистецький напрямок. У 2007 році з кращих учнів Школи була створена показова команда, яка розпочала свою діяльність у показових виступах на міських заходах, святах тощо. Всього за період існування ШБГ ім.Дмитра-Байди Вишневецького гопаківцями фольклорно-мистецького напряму було проведено близько 150 показових виступів. Вже в квітні 2007 року борщівські гопаківці вперше прийняли участь у змаганнях зі спортивного напрямку – Міжрегіональний турнір з Бойового Гопака в Павлограді, в якому брали участь гопаківці з Запоріжжя, Києва, Дніпропетровська, Хмельницька, Полтави, Рівного, Львова, Кіровограда . Наші вихованці вже тоді показали достойний рівень підготовки в змагах "Однотан", "Тан-Двобій", "Забава", та "Борня" завоювавши як срібні, так і золоті медалі. Ці змагання для гопаківців стали традиційними.

В липні 2008 року команда з нашої школи взяла участь у Всеукраїнському навчально-вишкільному семінарі з Бойового Гопака, що відбувався в м. Хмельницьк. На цьому семінарі Іван Підгурський отримав рівень майстерності "Сокіл" та кваліфікацію "Тренер Бойового Гопака". Нині гопаківці з ШБГ ім.Дмитра-Байди Вишневецького щорічно беруть участь у семінарах рівнів майстерності "Жовтяк", "Сокіл",  виховуються як бійці на спортивно-прикладних семінарах, що проводить МФБГ.

 

У вересні 2008 року   був відкритий ще один осередок Школи ім.Дмитра-Байди Вишневецького, в м.Чернівці (ліцей №4), який на сьогоднішній день являється основним осередком нашої школи. Пізніше був створений осередок у ФСТ «Динамо». За 3 років існування осередку в м. Чернівці було виховано, оздоровлено та навчено більше ніж 250 дітей, частина з яких й надалі продовжує практикувати козацькі знання. Багато наших гопаківців неодноразово ставала чемпіонами України з різних дисциплін змагань.

З червня 2009 року для чернівецьких гопаківців повноцінно відкрився оздоровчий напрям. Діти, що займаються у оздоровчих групах вперше побували на таборі з Бойового Гопака, що проходив в лісах мальовничих Карпат. Тепер чернівчани щороку виїздять на табори, й не тільки оздоровчі, а й спортивно та навчально-вишкільні. 

В червні 2010 року Школа ім. Дмитра-Байди Вишневецького здобула ще одну визначну перемогу – ІI місце на Всеукраїнському фестивалі з Бойового Гопака "Козацькі Забави" у Києві, чим  підтвердила свій високий мистецький рівень.

А в наступному році на цьому ж фестивалі ми отримали нагороду за неординарну показову програму, що характеризує нашу школу з точки зору неповторності…

В січні 2011 року в Чернівцях відбулись перші відбіркові змагання до Чемпіонату України з дисципліни «Забава», в яких взяли участь гопаків ці з Чернівців та Тернопільщини.

Протягом 2010-2011 рр. також в Чернівцях було проведено дві здачі тестів на перший рівень майстерності «Жовтяк», в якій взяли участь гопаківці з Чернівців, Тернопільщини та Хмельницького.

В 2012 році відбулась реєстрація Чернівецького міського осередку Бойового Гопака, в якій наша Школа посіла гідне місце серед кращих. Вже зараз в ШБГ ім.Дмитра-Байди Вишневецького на змагання та семінари приїздять бажаючі вивчати Бойовий Гопак з різних областей України.

Школа ім.Дмитра-Байди Вишневецького та Чернівецький міський осередок Бойового Гопака в недалекому часі стануть тією силою, яка відродить козацьке бойове мистецтво на теренах мальовничої Буковини, та прославить Україну на цілий світ!  

 

Офіційний сайт: http://hopak.cv.ua/  

Ви можете переглянути відео:

Бойовий Гопак м. Чернівці. Козацькі звитяги 2009