"Фліт" - Український музичний гурт з Івано-Франківська, створений в 2001 році, основним напрямом в стилі є панк-рок. Але сам гурт називає свій музичний напрям «інтелігент-панк-роком».

 

Історія групи бере свій початок ще в далекому 2001 році, коли п’ятеро молодих людей об’єднались під однією короткою, але влучною назвою –"Фліт". 

Це були:

Новіков Володимир - вокал;

Бєляков Віталій - бек-вокал;

Марків Андрій - гітара;

Копієвський Михайло - бас-гітара;

Чорний Юра - ударні. 

Група одразу дала про себе знати своїм неординарним музичним стилем, що з’єднав в собі гітарний драйв, оригінальні мелодії та фольклорні мотиви, створивши по-справжньому запальну музично-енергетичну суміш, яку в народі охрестили "фольк-панк-роком."

Але не пройшло і двох років від створення групи, як її торкнулись перші творчі розбіжності між учасниками колективу, внаслідок яких групу покидає її засновник – барабанщик Юра Чорний.

2003 році головним по "кухні" стає Ігор Озарко.

В цей період діяльність групи набуває нових шалено-бурхливих обертів, які вилились записом та релізом дебютного альбому "Світ такий…"

А на початку 2004 року, гурт покинув бек-вокаліст – Бєляков Віталій. "Фліти" продовжили свою діяльність вчотирьох: 

Новіков Володимир-вокал, гітара;

Марків Андрій-гітара, бек-вокал;

Копієвський Михайло-бас, бек-вокал;

Озарко Ігор-ударні. 

2005 рік ознаменувався активною концертною діяльністю групи як в Україні, так і за кордоном та початком роботи над записом другого альбому з робочою назвою "Заникай". 

Реліз альбому "Заникай" відбувся в квітні 2006 року. Альбом, в порівнянні з попереднім, можна назвати більш ліричним, глибоким та дорослим, але в ньому ні на хвильку не зникає те, що притаманне справжньому рок-н-ролу – драйв! 

У червні 2007 року "Фліти" зробили подарунок всім своїм шанувальникам – перший великий сольний концерт. Під час його проведення здійснювалась відео-зйомка. А вже у вересні в світ вийшов перший DVD групи "Концерт в Івано-Франківську", в якому окрім самого концерту в рідному місті є збірка кліпів групи, ексклюзивні фото та інтерв’ю з учасниками колективу. 

Наприкінці 2008 року "Фліти" взяли участь в проекті "Фольк-music", організований Першим Національним телеканалом. Основна мета цього проекту – популяризація Української народної музики. За підсумками сезону "Фліти" зайняли перше місце з власною обробкою пісні "Ой, п’є чумак, п’є". 

23 квітня 2009 року вийшов вже третій за рахунком альбом групи "Фліт" з категоричною назвою "Однозначно!". Запис є результатом наполегливої кількамісячної праці учасників колективу, і саме цей альбом, на даний момент, є ОДНОЗНАЧНО найкращим доробком групи. До його треклиста увійшло 12 пісень. Енергійні і драйвові рокові ритми переплетені у ньому з повільними баладами, і за бажанням, кожен знайде там пісню для себе.

2010 рік для команди був насиченим на важливі події: 15 червня "Фліти" у своєму рідному місті дали сольний концерт у найбільшому залі Івано-Франківська разом із струнним ансамблем. Це був ще один крок до проявлення багатогранної творчості команди. І це ще раз підтвердило, що музика, яка виконується "Флітами" може бути подана у будь-якому "соусі" до смаку більшості слухачів. Новина про акустичний "Фліт" долетіла і позитивно сприйнялась як прихильниками рок культури, так і поціновувачами класичної музики. Під час концерту проходила зйомка цієї події. Як наслідок - другий офіційний ДВД групи з одноіменною назвою.

Однією з не дуже приємних подій того ж року була зміна складу команди. Сталою вона залишалась з 2003 року. Та все навколо нас змінюється, у тому числі і погляди на життя учасників. Ігор вирішив покинути гурт і відпочити від музичного життя. Його місце зайняв молодий барабанщик Корчак Володимир. На той момент склад команди став таким:

Новіков Володимир-вокал, гітара;

Марків Андрій-гітара, бек-вокал;

Копієвський Михайло-бас, бек-вокал;

Корчак Володимир-ударні.  

Та ніякі зміни складу ніколи не зупинять музикантів творити музику, яку вони до цього часу грали. Хоча й сценічний склад "Флітів" зазнав змін, але навколо нього утверджується сталий моноліт учасників.  На сцені "Фліт" - це четверо учасників, а поза нею - це велика сім'я друзів та прихильників. За цей час хлопці звикли до свого міцного тилу - звукорежисера Василя Бушеленка та менеджера Валерія Крета. Вони давно вже працюють з командою і тепер "Фліти" впевнено називають їх частиною команди.

У 2011 році в групі знову проходять зміни. Цього разу сцену вирішив покинути Володимир Новіков. Це його особисте рішення. Та воно зовсім не означає, що Володя відходить від творчості "Флітів", ні, співпраця з групою надалі продовжуватиметься в якості композитора, автора пісень. Колишній бек вокаліст та гітарист групи Андрій Марків відтепер є "флітівським" голосом. Учасники групи переконані, що жоден із запрошених вокалістів не зможе так передати дух творів, як той музикант, який десять років, власне, жив цими піснями. Відповідно вакантним стало місце гітариста та бек-вокаліста. Після довгих роздумів у "Фліт" запрошують Юлія Гонського, старого друга команди та талановитого гітариста. Новиною для "Фліта" також стає рішення піти з групи учасника ритм секції Михайла Копієвського. Після створення кліпів, одним з яких є і відео робота "Заманюють очі", Міша вирішив повністю зосередитись на відео-продакшині, а не на музиці. Отож, він з "Флітами" залишається, але по інший бік об’єктива. Замість себе в групу Міша пропонує музиканта Анатолія Блєдних. Перші виступи після усіх цих змін довели, що саме в такому складі "Фліт" звучить ще драйвовіше та енергійніше.

Отже, сучасний склад команди "Фліт" зараз такий:

Марків Андрій-вокал, гітара;

Юлій Гонський-гітара, бек-вокал;

Анатолій Блєдних-бас, бек-вокал;

Корчак Володимир-ударні.  

Люди з усього світу, які слухають "Фліт", дають позитивні відгуки. Це дає велику наснагу творити ще і ще – більше і краще. Оскільки музика стала для групи невід’ємною частиною  життя.

Враження «Флітів» від виступу на «Обнова-фесті 2010»

Вчора ми брали участь у фестивалі "Обнова-фест". Нарешті добрались до Чернівців знову. Пам'ятаю, що були тільки раз у цьому чудовому місті - на фестивалі Шнурок. І ось, після багатьох невдалих (наші прихильники з Чернівців знають про що я говорю) спроб туди попасти знову - "Обнова". 

 Хороший фестиваль з багатьма справжніми українськими методами відпочинку. Тут присутній і фолк, і етновиставки, духовний вишкіл, українська кухня, театр, ігри та конкурси, козацькі розваги, та ще достаньо цікавинок, які зробили цей фест незабутнім… А всім, хто був на "Обнові", мусимо признатись, що ми не чекали такої теплої зустрічі і страшенно раді, що у вас побували!»

Офіційна сторінка групи: http://www.flit.net.ua/ 

Ви можете переглянути дещо з творчості гурту:

«Їжачок»