Військово-історична дружина «Чорна Галич» - це молодіжне об’єднання, що займається реконструкцією в широкому розумінні : відновлення костюмів, побуту, звичаїв та бойової історії. Члени об’єднання займаються на різних рівнях – для одних це лише хобі, для інших – серйозна наукова робота, а дехто цим заробляє на життя. 
 
Серед нас є люди, що шиють костюми з домотканого полотна та власноруч фарбують готовий одяг, підбивають його хутром . Є майстри по роботі зі шкірою – вони виготовляють взуття, сумки, гаманці та різноманітні галантерейні дрібнички. Є ювелір – він робить прикраси і речі необхідні в повсякденному побуті – ґудзики, поясні пряжки, застібки, гребінці, фібули, тощо. Є ковалі, що займаються виготовленням і ремонтом обладунків та озброєння; майстри, що спеціалізуються на кольчужних та комбінованих обладунках. Є різьбляр, його сфера – дерево: посуд (дерев’яний та кістяний), щити, луки і стріли. 
Ми приймаємо участь в історичних фестивалях(останні: ТУстань , Львів стародавній) та інших атмосферних акціях – виставках , презентаціях , сучасних турнірах . Допомагаємо в популяризації пам’яток історичних, культурних та археологічних. Цікавимося відновленням стародавніх традицій рідної землі, ідеями лицарства, та національно-патріотичними ідеями (без фанатизму) . 
 
Дослідження військової історії є найцікавішим напрямком розвитку , оскільки більшість членів об’єднання – хлопці . Проводяться тренування з історичного фехтування : вивчення двобоїв та масових поєдинків з різними видами зброї – меч , сокира , спис , булава і щит в довільному поєднанні . Набуті навички використовуємо на фестивалях , приймаючи участь в турнірах , бугуртах , стрілецьких та силових змаганнях , здобуваючи славу та виборюючи коштовні призи . 
Дівчат більше цікавить побутова та обрядова частка. Виготовлення та дизайн костюмів: ткацтво, пошиття, фарбування, вишивка.
Але фестивалі , це не лише бійки , штурми фортець та змагання . Передусім це неповторна атмосфера старовини. Це спілкування з однодумцями, із зацікавленими (від безвусих школярів до сивої професури), з учасниками аналогічних клубів та об’єднань з інших міст України, Росії, Білорусії, Польщі … Фестиваль, це середньовічні забави, танці, ігри, музика, пісні, обряди, автентична трапеза, обмін досвідом, можливість придбати, продати або ж обміняти різноманітні вироби, виконані за старовинними технологіями : від дрібного перстеника до повного комплексу костюму та обладунку.
 
Офіційний сайт ВІД "Чорна Галич" http://chornagalych.org.ua/
Виступ дружини на фестивалі "Обнова-фест" 2011