Свято вареників на "Обнова-фесті" проводитимуть представники Чернівецького вищого комерційного училища.

Чернівецьке вище комерційне училище є державним підрозділом Київського національного торговельно-економічного університету II атестаційного рівня.
20 вересня 2004 року наказом Міністерства освіти і науки України за № 739 змінено назву Чернівецького вищого професійного училища № З КНТЕУ на Чернівецьке вище комерційне училище КНТЕУ.
На даний час для підготовки кваліфікованих фахівців та здобуття повної середньої освіти училище має 18 навчальних кабінетів, 8 лабораторій, 3 навчально-виробничі майстерні, спортивний зал, бібліотеку, їдальню на 120 місць. В стані вирішення питання про забезпечення гуртожитком учнів, які цього потребують.
У 2003 році в училищі розпочато підготовку молодших спеціалістів за напрямом підготовки 0917 "Харчова технологія та інженерія". У 2004 році здійснено перший набір учнів для навчання за професією "Агент з організації туризму, екскурсовод, бармен".
За майже 70 років роботи училищем підготовлено багато поколінь кваліфікованих фахівців, серед яких - провідні спеціалісти, керівникі фірм, підприємств, закладів, структурних підрозділів.

Інформація з сайту: http://chvku.cv.ua/history.html

Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно. Борошняна начинка була типовою для Полтавщини та Південної Чернігівщини. Для цього підсмажували сало, доки воно не перетворювалось на суху жовту шкварку, і у киплячий смалець, розмішуючи, додавали борошно.
До вареників із сиром, фруктами чи ягодами додавали сметану або ряжанку. Запивали їх холодним свіжим або кислим молоком. У повсякденному меню українського селянина вареники зустрічалися нечасто, вони були окрасою недільного й святкового столу. Вареники входили також до складу урочистих трапез (весілля, хрестини, поминки, гостини, храмові свята), їх варили на толоку й обжинки. Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, а жінки — породіллі. При цьому примовляли: Щоб повна була завжди, як вареник. У цих випадках вареники символізували продовження роду.

Інформація з сайту: http://traditions.org.ua/kukhnia/tradytsiini-stravy/124-varenyky