Робота Бюро УГКЦ з питань екології направлена на формування християнської екологічної культури та підвищення екологічної свідомості у суспільстві шляхом освітньо-виховної діяльності та практичних ініціатив. Екологічне служіння Церкви – це відповідь на сучасні екологічні виклики відповідно до біблійного послання «проповідувати Євангелію всьому створінню» (Мк 16,15) та місії спасіння людини і всього світу.
Бюро УГКЦ з питань екології намагається оживити і розвинути екологічне служіння у ключових вимірах життєдіяльності Церкви, починаючи від засівання Божого слова, сакраментального життя та молитви і аж до екологічної дияконії та сприяння мудрому управлінню Божими природними дарами,  у відповідності до стратегії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».
ДЕНЬ БОГА ТВОРЦЯ християни різних конфесій в усьому світі відзначають 14 вересня як День молитви та відповідальності за збереження природного довкілля та всього створеного Богом світу. З цієї нагоди Бюро УГКЦ з питань екології, починаючи з 2011 року, проводить Всеукраїнський екологічний конкурс «Відповідальність за створіння».

Мета конкурсу – плекання та поширення свідомості щодо християнської відповідальності за створений Богом світ – природу.
Церква в сучасному світі здійснює свою головну місію – проповідувати Євангелію всякому створінню – за допомогою різних інституцій, діяльність яких спрямована на те, щоби через проголошення Доброї Новини, Слово Боже, засіяне в людських серцях і умах, почало проростати і завдяки святим Таїнствам та молитві закладало міцний фундамент для побудови «живої парафії», заснованої на гармонійних відносинах між Богом і усім Божим створінням.
Першими провісниками щедрих плодів екологічного служіння Церкви без перебільшення можна вважати:
посаджені парафіяльні сади в різних єпархіях;
храми, які стали більш енергоефективними, а це повна або часткова заміна освітлення на світлодіодне, утеплення, енергоефективне опалення тощо;
відновлені й окультурені джерела;
зміна стилю життя багатьох людей і сімей (надання переваги громадському транспорту, підвищення енергоефективності власних помешкань тощо);
десятки прибраних парків, скверів, садків, узбереж річок, озер та водойм;
внаслідок екоакцій зібрані тони макулатури, а це сотні збережених дерев;
багато парафіяльних громад вже відмовились від шкідливої практики використання пластмасових квітів і вінків.